Thursday, 20 June 2013

Biji buah Tin

Rm 2 /packet 40 biji
 Pokok buah tin boleh hidup dan berbuah di negara kita. Kalau ikut teori pokok yg ditanam dari biji tidak menghasilkan buah yg berkualiti. Peratus percambahan tidak diketahui.
benih yg disemai perlukan pendedahan pada cahaya matahari selama 6-8 jam sehari.(letak tempat terang). Sesuai untuk kawan kawan yg suka bereksperimen seperti kakak saya.

maaf ye, cultivar saya tak tahu sbb pembekal hanya bagitahu pokok ni jenis self pollinating, tapi dia tak bagitahu cultivar apa. kalau lihat kat gambar macam brown turkey , tak perlukan pollination. tetapi mengikut kawan saya yg tanam tin kat luar negara, biasanya yg tumbuh adalah pokok tin jantan , kalau berbuahpun teramatlah tipis peluang untuk dapat buah yang berkualiti.

kalau nak mencuba boleh, pada yg serious nak tanam tin boleh order keratan dari luar negara.











81 comments:

  1. yg ni pon sy berkenan sgt nak beli hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAYA IBU SRI HASTUTI DARI MEDAN,
      DEMI ALLAH INI CERITA YANG BENAR BENAR TERJADI(ASLI)BUKAN REKAYASA!!!
      HANYA DENGAN MENPROMOSIKAN WETSITE KI LANTORO DI INTERNET SAYA BARU MERASA LEGAH KARNA BERKAT BANTUAN BELIU HUTANG PIUTAN SAYA YANG RATUSAN JUTA SUDAH LUNAS SEMUA PADAHAL DULUHNYA SAYA SUDAH KE TIPU 5 KALI OLEH DUKUN YANG TIDAK BERTANGUNG JAWAB HUTANG SAYA DI MANA MANA KARNA HARUS MENBAYAR MAHAR YANG TIADA HENTINGNYA YANG INILAH YANG ITULAH'TAPI AKU TIDAK PUTUS ASA DALAM HATI KECILKU TIDAK MUNKIN SEMUA DUKUN DI INTERNET PALSU AHIRNYA KU TEMUKAN NOMOR KI LANTORO DI INTERNET AKU MENDAFTAR JADI SANTRI DENGAN MENBAYAR SHAKAT YANG DI MINTA ALHASIL CUMA DENGAN WAKTU 2 HARI SAJA AKU SUDAH MENDAPATKAN APA YANG KU HARAPKAN SERIUS INI KISAH NYATA DARI SAYA.....

      …TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA AKI LANTORO…

      **** BELIAU MELAYANI SEPERTI: ***
      1.PESUGIHAN INSTANT 10 MILYAR
      2.UANG KEMBALI PECAHAN 100rb DAN 50rb
      3.JUAL TUYUL MEMEK / JUAL MUSUH
      4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

      …=>AKI LANTORO<=…
      >>>082-310-352-761<<<

      Delete
  2. assalamualaikum. adakah buah tin yag tumbuh di negara kita sama dengan buah tin ( fig ) yang ditanam di luar negara? sebab rasanya pokoknya berbeza kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sama, kat negara kita ada pokok ara (buah muda campur dlm masakan kari kambing/daging). Ada pokok yg dibawa balik dari Mesir berdaun lebar adalah Sycamore fig, rasanya tak sedap tak adalah manis sangat,isi tak padat ( kat tengah buah kosong. saya pernah tengok kat tepi pagar UKM ada sepokok, Kat perumahan sebelah Masjid seksyen 18 kat Shah Alam, dan kat Bukit marak (Kelantan)

      Delete
  3. salam, nak tanya biji benih tin yg tuan/puan jual ni dr varieti/cultivar apa, dan asal dr mana? sy berminat untuk beli asal bukan yg jenis kena pollination.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya bagitahu, Kena tunggu jawapan dari pembekal dahulu

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. saya nak beli:
    adbas06@gmail.com
    please PM

    ReplyDelete
  6. salam.saya berminat utk menanam pokok buah tin.bagaimana saya nak dapatkan pembekalan anak pokok buah tin ni...boleh hubungi saya atau whapps di hp 0134842144.

    ReplyDelete
  7. Salam. Bagaimana saya nak membeli biji benih ini. Boleh email saya. Cencaru10@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Saya berminat nak beli benih pokok tin.... . boleh email pada saya nbd_eng@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Salam, saya berminat dengan benih ni..ada lagi stock tak?email pada saya azali84@gmail.com

    ReplyDelete
  10. saya nak beli benih ni..email pada saya cara pembelian.. azali84@gmail.com

    ReplyDelete
  11. saya pun nak juga...boleh whatssapp saya Haqimi: 0123728369

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry hakimi, saya tak Ada aplikasi Whatlsapp, awak email pesanan Kat jualbenihbunga@gmail.com

      Delete
    2. Haqimi ..saya ada jual anak tut benih fig jenis black jack fig.. bokeh hubungi saya 0167577559 dan lawati blog saya. Di www.tanahsejuk.blogspot.com. .thanks tuan blog..

      Delete
  12. as salam..saya juga berminat dengan benih ni..email saya
    zairee.mohd@gmail.com atau hubungi ree 012-674 2798

    ReplyDelete
  13. assalam... sya berminat nak beli benih ni.. email sya nickeyajaya@gmail.com untuk harga dan cara pemesanan. tq

    ReplyDelete
  14. Saya nak oder...ni emel saya...azizan_sadimin@yahoo.com...

    ReplyDelete
  15. wahh...sy mmg dah lama nk try tanam sayur/bunga dr oversea neyh...akhirnya jumpa gak org malaysia yg ada jual online.. ^_^ gembira xterkata...hehe...tgh checkout benih2 yg berkenan neyh...nnt kalau dah jumpa,sy order.. :)

    ReplyDelete
  16. Saya berminat untuk beli benih pokok tin dan email saya amirudinkhan@yahoo,com

    ReplyDelete
  17. saya ada pergi pd baru2 nie, saya ada terpandang satu pokok yang menjalar didinding, saya rasa itu pokok buah tin , tapi daun dia kecil2, adakah biji benih yang anda jual nie, jenis daun yang kecil2 ke lebar2, dan nak tahu jugak boleh ke tanam dalam pasu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada jenis tin yg menjalar namanya ficus palmata, buah tin yg Kita mkn adalah ficus carica. Setahu saya pokok menjalar ditanam Utk tutup dinding ( biar menjalar atas dinding) rasanya buahnya boleh makan. Tanam dlm pasu kena buat junjunglah

      Delete
  18. banyak sangat jenis buah tin nie, mana yang sedap dn manis ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menurut data yg terhad Dari negara barat, setakat yg saya tahu yg termanis adalah tena, tapi beratus jenis lagi yg tak dikaji kadar kemanisan. Kemanisan juga bergantung pada cuaca.

      Delete
  19. Kalau keratan batang berapa harganya?bila ada stok?

    ReplyDelete
  20. klu keratan batang ada jual tak?klu ada bpa harganya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @AZIZAN &@SUZI; keratan saya tak jual sbb berisiko tinggi, saya beli keratan dari ebay atau indonesia, kadang2 keratan sampai dah berkulat. Kalau nak boleh beli kat ebay atau order dari Indonesia. Harga keratan bergantung kepada variety antara 3- 12 usd



      Delete
  21. saya berminat untu membeli biji benih buah tin. Tlg email jika stok masih ada.

    ReplyDelete
  22. salam.. ada lagi tak benih buah tin,,saya berminat kusitiaishah@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. @hana, Ku siti Aishah email pesanan kat jualbenihbunga@gmail.com

      Delete
  23. Assalamualaikum,
    Saya berminat menanam pokok Ara (malaysia) dan pokok fig (tin). Berapa lama agaknya sebelum pokok tersebut berbuah sekiranya ditanam dari biji.

    Saya ada membaca komen dari internet bahwa pokok Ara ini senang di tanam. Hanya ambil batang pokok dan cucuk. Betul ke cara ini?

    ReplyDelete
  24. Saya berminat untuk membeli benih tin. Boleh emel d: draa09@gmail.com

    ReplyDelete
  25. Salam. saya nak biji dan batang sebagai benih,...ABDUL SUHKOR Bin IBRAHIM. No. 11, Jalan Tekukur 1, Off Jalan Rentap, 96100 Sarikei, Sarawak,....014-8979878,...sila msg acc no...saya bank in mengikut harga bahan dan pos dr encik,....

    ReplyDelete
  26. saya nak beli biji benih pokok tin ni macammana? email saya zalieyna4@gmail.com

    ReplyDelete
  27. As salam...Nanti poskan kepada saya boleh? Kalo COD kawasan mana? Terima kasih

    ReplyDelete
  28. Assalam.. saya nak beli benih tin.. whatsapp 0195356084

    ReplyDelete
  29. Salam sy shafie nk beli biji benih tin jgak...0196038327

    ReplyDelete
  30. Salam Puan, nursery ni kat Bachok area mana ya, klu tahu tempatnya saya nak pergi utk COD benih boleh ko? Saya tinggal di Machang. Tkasih.

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum. ade lg ke benih ni?

    ReplyDelete
  32. WhatsApp please harga 0174672147 benih buah tin

    ReplyDelete
  33. Saya nak beli biji benih..pm saya atau wasap saya 0192523944

    ReplyDelete
  34. Ok... Dalam 2 bulan lagi Benih saya ready.... Nak survey.... Ada tak yg minat.... Asal Dr turkey... Dan Dari biji.... Yg tut tu mahal sangat... Ini Murah jer... Lebih setabil... Ada akar tunjang... Sesuai utk Pokok penanti (cantum)... Atau jaga n Baja ... Mungkin 1 - 2 tahun berbuah...

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. saya berminat untuk membeli biji benih buah tin. Tlg email jika stok masih ada. ladybird8473@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. minat biji benihnya minta email ke vitali.enterprise@ gmail.com

    ReplyDelete
  38. Saya nk order biji benih buah tin. Tolong call atau whatsapp saya dinombor 011 32087802

    ReplyDelete
  39. Oder kak...brp pek maksimum utk
    Caj pos plg ringan......

    ReplyDelete
  40. Saya berminat..01132681930
    aamyy94@gmail.com

    ReplyDelete
  41. saya berminat..0138927788
    talisniaga@gmail.com

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum, saya berminat utk menanam buah tin.. Boleh tak emailkn cara memesan dan harga ke bashsyar_8591@yahoo.com.. Dan satu lg... Mana yg lebih baik.. Kaedah semaian biji benih atau keratan batang..terima kasih

    ReplyDelete
  43. Sy berminat..email sy..nisahahmad@my.com

    ReplyDelete
  44. Sy berminat..email sy..nisahahmad@my.com

    ReplyDelete
  45. saye berminat nak beli,,, tpi saye nak variety buah black sweet... bisa tak?

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Stock benih buah tin masih ada? Klu masih ada tlg email saya atiepattola@yahoo.com utk senarai harga dan cara order

    ReplyDelete
  48. Sy berminat nk beli pokok tin..tlng emAil sy kt.
    Ademislam93@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Sy berminat nk beli pokok tin..tlng emAil sy kt.
    Ademislam93@gmail.com

    ReplyDelete
  50. sy dah email, tp tak reply pun..

    ReplyDelete
  51. sy dah email, tp tak reply pun..

    ReplyDelete
  52. saya dah email..please reply.. atau send no tel disini boleh x.. ni nosaya 0132365794.. saya nak beli dalam kuantiti yang banyak

    ReplyDelete
  53. Slm saya nak beli benih buah tin email saya kamariah.sukor@yahoo.com

    ReplyDelete
  54. Slm saya nak beli benih buah tin email saya kamariah.sukor@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. Sy berminat mahu beli benih pokokctin bagaimana

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum.
    pm saya hj shaib. Saya nak beli benih pokok tin yang sesuai ditanam di malaysia dan berbuah.
    017-9984018.

    ReplyDelete
  57. Saya Sahal Jaman berminat membeli biji benih pokok tin seperti yg di iklankan..
    Harap masih ada stok.

    Tkasih
    Sahal Jaman
    0192285795

    ReplyDelete
  58. Saya Sahal Jaman berminat membeli biji benih pokok tin seperti yg di iklankan..
    Harap masih ada stok.

    Tkasih
    Sahal Jaman
    0192285795

    ReplyDelete
  59. hi.. Sa berminat untuk beli biji benih dari anda di masa akan datang...Boleh minta contact number ka atau watsapp.. Byron Grey 0198523916

    ReplyDelete
  60. Saya nak beli benih buah tin.. nak beli pada jumlah yg banyak...

    Tapi sebelum tu nak tahu juga beberapa perkara..

    Berapa lama benih akan mengeluarkan tunas selepas disemai?

    Berapakah usia pokok tin akan mula beruah?

    Tqvm...

    ReplyDelete
  61. Slm saya nak beli benih buah tin email saya kentzo87@gmail.com

    ReplyDelete
  62. Slm saya nak beli benih buah tin email saya kentzo87@gmail.com

    ReplyDelete
  63. saya berminat nak beli benih pokok tin n mulberi

    ReplyDelete
  64. leh tel n wsaap sy 0174557095 zahir

    ReplyDelete
  65. sy ada ada satu anak pokok tin variti green jordan usia sebulan lebih. rm100 sepokok. 0196335644 kajang

    vareiti lain ibg tgf redkhumani mda pun lebih kurang sama harga dan usia. boleh wasap saya 0196335644

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum,saga berminat dgn Benih buah tin.email saya di wahidamutalib17 @gmail.com untuk penerangan atau phone nom 0179230884

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum,saga berminat dgn Benih buah tin.email saya di wahidamutalib17 @gmail.com untuk penerangan atau phone nom 0179230884

    ReplyDelete
  68. Ayah saya berminat utk menanam buah Tin ni..pls asap wasapps/ email saya jika terdapat bekalan anak benih ni di sekitar Bangi: 0176900638/ishadi74@gmail.com.my

    ReplyDelete